Selectează o Pagină

Este 9:20 dimineața. Cum decid ce să fac acum? Care este CEL MAI BUN LUCRU pe care ar trebui să îl fac acum, în acest moment?  Adevărul e că nu există un răspuns simplu la această întrebare. Datorită dinamicii vieții, sunt multe elemente variabile și complexe care trebuie luate în calcul pentru a putea da un răspuns. Dacă totuși ar trebui dat un răspuns la întrebarea de mai sus, acesta ar fi : ai încredere în intuiția ta. Cum aș putea oare să accesez, să înteleg și să analizez informațiile într-un mod intuitiv la un alt nivel?

Folosind Getting Things Done (GTD) ca și metodă de management personal sau pentru managementul timpului vei avea un inventar complet al acțiunilor posibile în orice moment al zilei.  Având acest inventar complet, intră în funcțiune trei tipuri de criterii care îți limitează opțiunile:

1. CONTEXTUL – ce pot să fac în contextul în care mă aflu. Prin context înțelegem o locație sau instrument de care am nevoie pentru a îndeplin  o acțiune. De exemplu @Birou, @Computer, @Acasa. Dacă sunt fizic la birou, nu mă ajută să am în față activitățile ce necesită prezența mea  fizică acasă pentru a le completa – generează stres inutil.

2. TIMPUL DISPONIBIL – ce pot să fac până când TREBUIE să fac altceva. Este vorba despre angajamentele deja fixate și care au o oră/dată fixă – aceste elemente sunt aranjate în calendar. Dacă am 15 minute până la următoarea întâlnire, nu e productiv să încep o activitate care îmi va lua o jumătate de oră.

3. RESURSE – și aici ne referim în principal la nivelul de energie. Dacă ai avut o zi dificilă, chiar dacă ești în contextul potrivit ( de. ex. @Telefon) și ai timp disponibil, să te angajezi într-o convorbire încinsă cu un client strategic poate nu e cea mai buna alegere.

Aplicând aceste filtre, chiar dacă ai avea un inventar complet de câteva sute de acțiuni posibile, numărul lor se va reduce la cateva – în medie între 7 și 12 posibile actiuni imediate. Creierul tau va sti în mod intuitiv dintr-o listă de 12 telefoane ce trebuie date care este CEL MAI IMPORTANT pe care sa il alegi.

Nu există nici un software sau sistem care poate face această alegere în locul tău – tot ce poți face este să găsești modalități prin care să îți accesezi intuiția la cu totul alt nivel –  GTD te poate ajuta.

Ce ai face azi la birou dacă o întâlnire s-ar anula și ai avea o „fereastră „de 35 de minute. Ești pregătit în cazul în care apare această oportunitate?

Photo: Skeptic Dog